måndag 4 april 2011

Sevärda ställen 1.

Jag besökte Hirvensalo konstkapell utanför Åbo under veckoslutet. Orsaken till besöket var bara ex tempore. Jag har läst en del om det och tycker att arkitekturen är synnerligen intressant. Jag brukar söka mig till kapell och kyrkor på mina resor runt om i landet och utomlands. De beskriver ofta bygdens/landsdelens/landets kultur och folk. Dessutom är kyrkor och kapell ofta svala tillflyktsorter i söderns varma länder.

Detta kapell är ekumeniskt och 7 Kristna samfund är med. Inredningen är enkel och helt i trä. Bänkarna var donerade av olika människor och samfund. Du hittar kapellet bland annat på webbsidan

http://www.metsasaatio.fi/swe/medelsanvandning/anvandningen-av-tra-och-trabyggande/s-t-henriks-ekumeniska-konstkapell-i-hirvensalo-i-abo

Stället är relativt lätt att hitta. Kör mot Hirvensalo från Åbo centrum. Skyltning finns den är några km från huvudvägen.
Interiören. Framme finns en ikon som fungerar som altartavla. Framme på sidorna finns glasmålningar, eller rättare sagt glasetsningar.

Utanpå är den av koppar? Platsen är ganska välvald, uppe på en liten höjd. Tyvärr var den mycket nära bebyggelsen.

Ingången är spartansk

4 kommentarer:

 1. Byggnaden är sannerligen annorlunda eller hur man nu borde uttrycka sig. Jag kan inte påstå att jag tycker att den är vacker på utsidan, men nog däremot på insidan. Åtminstone har de inga problem med tjockt snötäcke på taket på vintern. Bänkar utan ryggstöd... Inte så trevligt att sitta på så länge misstänker jag.

  SvaraRadera
 2. Jag har tänkt besäka kyrkan nästa gång jag har vägarna till Åbo. Den ser så intressant ut. För en tid sedan kom det ett program om kyrkan i TV.

  SvaraRadera
 3. Kyrkan är verkligen värd ett besök. Min bror gifte sig där för ett antal år sedan. Och precis som fröken nytta misstänkte är det inte vidare bekvmt att sitta länge på bänkarna utan ryggstöd.

  SvaraRadera
 4. Carina: Jag kom ihåg att du varit där. Vi diskuterade saken efter bröllopet. Tanken att besöka stället har grott i mitt huvud sedan dess. Tackar!!

  SvaraRadera