måndag 27 juni 2011

Midsommar med sjöräddningen


Havets kraft mättes
Dejouren började på onsdag, men den verkliga midsommarövervakningen kom vi igång med först på torsdag. Det var den nationella Sjöstjärne-operationen som skulle säkra alla båtmänniskors helg.

från vänster PV Westhouse, PV Meriaura och PV Mikrolog (bakerst)

Vi höll mest till på vår skärgårdsbas på Herrökobben i Esbo yttre skärgård. Därifrån var det både enkelt och roligt att sköta uppdragen. Min uppgift ombord är att vara ansvarig för uppdragen, jag är alltså befälhavare på räddningsbåten.

Min vy från befälhavarsplatsen
Vår båt, PV Mikrolog, är en snabbgående båt. maxfarten är ca 37 knop, vilket motsvarar knappa 70km/h.

Vyn bakåt
Under midsommar brukar vi pynta båten med lite björkkvistar för att lätta upp stämningen.

Midsommarprakt på båten
Ibland ordnar vi med egen midsommarbrasa på holmen. I år var det enkelt att få ihop material till brasan. Vi hade nämligen renovering av bastuns innertak. Det blev en massa byggnadsrester som väl gick att bränna. Vi hade lov av västra Nylands räddningsverk att ordna med brasa.

Vår egen midsommarbrasa på Herrökobben
Vi brukar också få besök under kvällen av andra sjöräddare i trakten. De kommer för att grilla och bada bastu, då kvällen lugnat sig. PR Jenny Wihuri hör till standardgästerna.

JW bakom en slocknande brasa
På midsommardagen brukar allt vara lugnt. Då gör vi lite längre patrulleringar. Denna gång blev det en färd via Stora Träskö vid Porkala udd ut till Kallbådans fyr. Vi gick ändå inte i land.

Ett besök på Kallbådan
Även en befälhavare måste ibland ta i och slita.. nåja det gör jag så gärna.

Ibland måste även jag ta i..
När man leker med kamera också så ser man många roliga saker. Mina goda vänner har lärt mig se saker som jag upplevt som självklara, men ändå aldrig föreviga. tack till Micke och några andra för tipsen.

Intressanta speglingar (tack Micke för idén)

Fina former (JW:s för)
Jag har inga tankar att berätta i detalj vad för slags uppdrag vi sysslat med under denna midsommar men några intressanta uppdrag stötte vi i alla fall på. Det började såhär..

Vad är detta??
Och slutade med att vi visste vad det var. Mycket arbete och mycket slit ledde till ett gott resultat även denna gång. Nu ser alla vad det var frågan om.

JW med den nyss upplyftade haveristen

Att vara sjöräddare på midsommar är alltså ganska omväxlande. Med gott sällskap blir det oftast mycket skratt som lättar upp den press som (kanske) finns inne i en.


Sjöräddning är kul och stressfritt :-)

2 kommentarer:

  1. Otroligt fina bilder och intressant att läsa om vad ni sysslar med! Kan verkligen inte vara stressfritt det där att vara sjöräddare på midsommar...

    SvaraRadera
  2. Nåjaa.. vi hade en lugn midsommar i år. 4 uppdrag och ständig 24h-beredskap i 4 dygn.. roligt i alla fall.

    SvaraRadera