måndag 18 juli 2011

Koli

Det brukar höra till min sommar att besöka intressanta ställen som kanske inte i vanliga fall ligger vid mina normala rutter. Denna sommar var inte något undantag. Ett av de mål var Koli i Norra Karelen.

Utsikten över sjön Pielinen


Koli hör till den grupp turistmål som turister vallfärdade till redan på tidigt 1800-tal. I samma grupp finns Imatra, med sin fors, Punkaharju med åsen och fjället Aavasaksa som ligger strax norr om Torneå. Av dem så är bara Aavasaksa kvar som besöksmål. Flera av våra mest kända konstnärer har inspirerats av landskapet, Eero Järnefeldt, Pekka Halonen och Jean Sibelius har skapat flera verk i just dessa landskap. Även Juhani Aho har använt landskapet i sina verk. Reklambilder till bland annat Eloveena har också inspirerats av landskapet

Från stenen th. har man bland annat avbildat Elovena-flickanNationalparken Koli grundades så sent som 1991, trots att det har alltid, åtminstone nästan, hört till vandrares och konstnärers favorit. 3000ha av Kolis område har inkluderats i Nationalparken. Man har utmärk en massa vandringsleder och ordnat med ställen där man kan pausa. På vintern har backarna lockat en massa skidåkare till sig. Min yngre dotter var med på Esbo svenska församlings skriftskoleläger i just dessa landskap för ett antal år sedan.

Skidkarta


Jag beslöt att övernatta på Sokos hotell Koli. Det ligger på Ukko-Koli, som är den högsta toppen i området. Trots att det ligger i nationalparken så är trafik till och från hotellet tillåtet. Den sista vägen sker ändå med något som är inspirerat av vårt nationalinstrument dragspelet. Doppelmeyer, som är känd från skidliftarna, hade tillverkat en kabelvagn som transporterade hotellkunderna från parkeringen till hotellet.

Nedre stationen

Lasse Pihlajamaa, dragspelstillverkaren, skulle vara avundsjuk

Upp till hotellet, det gick fort.


Hotellet och den intill-liggande infocentret var verkligen fina. Hotellet hade på gång en liten fasadrenovering, men det störde inte vår vistelse. Trots att vi var där i början av juli, fanns det gott om plats. Maten var också god, trots att en del av portionen blev på tallriken.. innehöll sådant som jag inte mera äter och jag glömde att nämna om saken vid beställningen.

Infocentret

Hotell entrén

Nam..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar