söndag 24 juli 2011

Tsasounan vid Bomba

Under min färd genom Finland denna sommar stannade jag  vid Bomba i Nurmes. Främst för att jag inte har sett stället förut. Området där Bomba finns har övertagits av Sokos hotellkedjan. Där finns ett modernt Spa-hotell och sedan en hel by i karelsk stil.

Bomba, som är restaurang och pub i karelsk stil


Det som gjorde det djupaste intrycket i mig var besöket till Tsasounan, dvs det lilla bönehus, som finns alldeles intill Bomba.

Utanför Tsasounan fanns ett minnesmärke över civila krigsfångar från byn Suojärvi i ryska Karelen. Minnesmärket består av 101 vita träkors. De är placerade i korsformation på en bädd av lav och mossa. Dessa vita träkors skulle ursprungligen ersätta de träkors som fanns på en hjältegrav i just Suojärvi. Denna hjältegrav var den enda på den ryska sidan av gränsen, som hade ett kors för varje stupad. På korsen fanns namnet, födelsetid, dödsdatum och plats. Hjältegraven förstördes i mitten på 1950-talet. Då körde sovietiska grävskopor över området och bara några kors blev stående. För att ersätta de förstörda korsen startades en insamling och man lät tillverka nya, exakt likadana kors. En del av korsen tillverkades på den ryska sidan. Korsen från Finland skulle sedan föras över gränsen men det blev stopp. Den ryska tullen ville inte släppa igenom lasten. Man gjorde nya försök i flera repriser, men resultatet blev det samma.


Minnesmärket med de 101 korsen
Bredvid fanns en tavla med namnen på de omkomna Suojärvi-borna och deras ålder.

För att kunna utnyttja dessa kors beslöts att göra ett konstverk/minnesmärke. På udden vid tsasounan gjorde sig korsen väldigt bra och stämningen var fin. Definitivt värt besöket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar