lördag 2 juli 2011

Upp och flyga part II

Klockan 16.00.

Dagen D har kommit. Klockan 14.20 kom textmeddelandet som bekräftar att flygningen skall bli av. Vi skall samlas vid Malms flygfält kl. 19.30. Förra natten var det åskväder i trakten. Beväringar som tillbringade natten i tält fick en liten extra laddning då tältet träffades av blixten. Jag har följt med väderleken extra noggrant denna vecka. Ballongflygningarna har krav på vind och väder.. annat var det för på flygpionjärernas tid. Min mormorsfar, som jag nämnde i "Upp och flyga part I" slutade sin ballongfärd i ett kärr utanför Stockholm. Jag hoppas verkligen att denna färd inte slutar lika.


En del små haverier med ballong i trakten har jag i minne. Den senaste var för något år sedan då en ballong höll på att komma ner i havet. Då ryckte sjöräddningen ut och bogserade ballongen in till land igen.


Klockan 19.30

Då var det dags. Vi samlades Vid malms flygfält, som jag redan skrev. Det blev 12 kunder som skulle bli nya Aeronauter. Företaget Raffica Ab Better Balloons skulle stå för flygningen. Väderleken var lite ogynnsam just vid denna tidpunkt, men vår pilot Peter Lindholm som är en erfaren ballongfarare, kunde lugna oss med orden att vinden mojnar lite senare.

Planen var att flyga från Degerö Storfladan (Iso Sarvasto) till ... ja det fick vinden bestämma, men tankar på att flyga över H:fors centrum mot Esbo Alberga till Bodom där det skulle finnas många fina landplatser.

Efter en lång väntan och flera diagnostiserande små ballonger, beslöt vår pilot och den andra piloten som skötte företaget Aerohot att det var tryggt att flyga. Vinden hade alldeles riktigt mojnat massor.

Peter installerar brännarna

Logon på vår ballongkorg

Många ventiler som skulle reglera gasflödet till "den stora grillen".

Massor med vajrar. Dessa skulle vi lita på.


Vi packade upp ballongerna, kopplade till alla slangar, vajrar och korgen. Sedan var det dags att blåsa luft i den superstora Lindstrand-ballongen. Uppvärmningen av luften sköttes sedan med de effektiva gasbrännarna. Ganska snabbt gick allt. Korgen var indelad i 5 sektioner, en för piloten och bränslet, och sedan 4 för passagerarna.

Ballongerna fylls i sämja vid Storfladan (Isosarvasto) på Degerö


Temperaturen var ganska hög, klart över 20 grader under denna kväll. Det betydde att lyftkraften i ballongen inte var den mest optimala, eftersom skillnaden mellan utetempen och innetempen var liten.

Starten klockan 21.30, gick mjukt, mycket mjukt. Vi flög relativt lågt, maximala flyghöjden blev under 250m, det mesta skedde på 100m höjd. Ballongen flög snabbt, med vindens hastighet, och det ledde till att man inte kände något drag.

Min "lilla närbutik", köpcentret Sello i Alberga

Aerohots ballong flög alldeles bredvid oss hela tiden.

Sjukhuset Orton i Brunakärr.

En trött festare i trakten av Böle station


Vår pilot Peter överväger var vi skall landa.


Människorna under oss, denna varma fredagkväll, hade åkt ut i alla parker och på klippor. De hade trevliga fester med både dryck och mat med sig. När vi flög över dem hälsade de glatt. Mina medpassagerare berättade om deras tidigare upplevelser med ballong. Alla flög nu för första gången, men några hade varit med men i sista stund hade flygningen uppskjutits pga vädret. Man hade tom. hunnit packa upp ballongen och sedan packat ner den igen. Väldigt roligt i synnerhet om man kommit långväga ifrån.

Cramo ovanför Esbo Långträsk


Min önskan om att flyga över vår bostad i Alberga blev aldrig uppfylld. Vi drev i stället över Fågelberga mot Dalsvik och Esbo Långträsk för att klockan 22.30 landa mjukt på en äng i naturtillstånd i Gammelgård intill Ring III.

Diplomet över den otroliga bragd jag utfört

Skål mina vänner SKÅL! och tack för presenten.
 
Enligt Aeronaut-tradition skall man åtnjuta Champagne efter avklarad bragd. Denna flygning blev inte något undantag. Min födelsedagspresent var toppen. Ett stort tack till mina syskon, Mikael, Maria, Mimi, och Martin för denna oförglömliga upplevelse.

2 kommentarer:

  1. Fröken nytta: Bilderna här och på FB visar inte på när hur roligt det egentligen var. Jag rekommenderar definitivt till alla. Också företaget Raffica Ab Better Balloons fina service kan man inte klaga på

    SvaraRadera