söndag 18 september 2011

En dag i Åbo

I början av denna månad, september, hade jag en gäst från Storbritannien (Dubai eller UA). Vad skulle jag visa åt denna mycket kära gäst? Jo, Åbo av alla platser. För alla som inte känner Finlands geografi så kan jag berätta att Åbo faktiskt har varit Finlands huvudstad, men det var verkligen länge sedan. Efter det har man börjat berätta roliga historier om Åbo-bor..många av historierna är direkt kränkande, men det är visst en form av hat-kärlek som visas i sådant beteende. Min egen relation till Åbo är att min kära mor är född i Åbo, min dotter och många släktingar och vänner räknar sig som Åbo-bor och jag tycker att Åbo är en vacker stad att besöka nu som då.

Suomen Joutsen, symbolen för Åbo?

En nykomling i gatubilden, gamla SS Bore, fd. Kristina Brahe, som nu är ett Hostel och restaurang


Denna gång ville jag visa Forum Marinum för min gäst. Museet är, i mitt tycke, Finland främsta sjöhistoriska museum. Efter fyra besök där kan jag säga att detta museum är i sin klass det mest lyckade som finns, trots att man gjort väl ifrån sig också i Kotka med Wellamo. Museet i Åbo innefattar hela den finska sjöfartshistorian med hull och hår. En av dyrgriparna är Göran Schildts Dahpne. Båten har en otrolig historia. Den har seglat under finsk flagg i Medelhavet under efterkrigstid och dess resor beskrivs på ett mycket färggrant sätt i Schildts böcker. Jag hade som projekt att läsa dem alla för några somrar sedan.

Forum Marinum, med Dapne.

Den legendariska Daphne


Åbobesöket blev inte bara Forum Marinum. Vi vandrade längs Aura å upp mot domkyrkan. Efter det var det dags för en liten paus på den ansedda nyrenoverade restaurangen Pinella. Dagen var varm och människorna strosade förbi. Åbo är årets kulturhuvudstad också och det märktes väl i gatubilden och i ån. Vi såg en mängd olika konstverk längs vår vandring.

Strandvy från ån

Intressanta konstverkDomkyrkan

Pinella, där man kan få riktigt god Champagne

Alltid, åtminstone nästan, då jag besöker Åbo så brukar jag också äta på restaurang Pippurimylly. Restaurangen har funnits på samma plats sedan 1974 och jag har aktivt besökt den sedan 2.1.1989. Jag har släpat dit otaliga gäster och alltid kunnat räkna med att maten har varit av god kvalité och notan har varit i proportion till den mat man ätit. Nu förtiden då jag följer kolhydratfri diet så passar denna pepparsteksrestaurang extra bra i bilden.

Det som tyvärr blev obesökt var Åbo torg, eftersom det var veckoslut. En gammal klasskamrat har grundat ett fiskstånd, Kauppatorin kalapojat, som säljer fisk av hög kvalité med god smak och goda recept till alla Åbobor och andra också för den delen. Ståndet är värt ett besök.

Dagen blev lyckad och James var nöjd med sitt livs första besök i den gamla huvudstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar