söndag 9 oktober 2011

En höstutfärd till Porkala

Som säkert många läsare har märkt så behandlar en stor del av mina inlägg hav och skärgård. Så också detta inlägg. Nu är det en kort beskrivning på en liten utfärd med trevliga människor till Porkala, närmare bestämt Källstrand friluftsområde.

vanligen när jag rör mig i skärgården är det med de röd-vit-gråa båtarna med texten "SAR" på sidan. Denna gång blev det med en civil båt i gott sällskap. Höstens färger är härliga i skärgården. Lördagen var en härlig dag, trots att fredagen varit en av de mest stormiga dagarna under hela året. Jag spände mig en aning inför denna utfärd eftersom jag var ansvarig och inte kunde förutse vädret.

Vi startade i strålande solsken från Finno-båthamn. Färden gick genom Svinösund ut mot Herrökobben, där vi gjorde ett kort uppehåll för att checka att allt var ok med sjöräddarnas lilla station. Sedan valde jag, trots de fina vädret att åka längs den sk. trädgårdsfarleden som går inomskärs längs Porkala udd. Den har många hastighetsbegränsningar och är långsam, men ah så vacker.

Längs rutten finns smala passage med "käpphelveten" dvs. många remmare tätt intill varandra och långa stråk, där man kan öka farten utan att förorsaka svall för annat båtfolk eller stugägare. När man närmar sig Porkala udd kommer Kyrkslätts församlings lägergård att passeras. Den finns på Räfsö efter det kommer ett trevligt ställe som heter Långholmen, där det en gång fanns, förutom ett båtvarv också ett café.

Källstranden eller Källvik som det heter på sjökortet är ett friluftsområde ägt av Helsingfors stad. DEnna gång fanns där bara några båtlag och inte så många lördagsflanerare. Vi åt lunch och njöt av det strålande vädret, som efter en stund började se lite mörkt ut i horsionten. Efter att alla sysslor var avklarade så styrde vi kosan tillbaka, just då det började regna. Ruttvalet tillbaka blev enkelt.. Ut till havs, långt från land, så att regnmolnen inte hann fatt oss. Strategin lyckades och vi kom torra och lyckliga tillbaka till hemhamnen. Tackar för sällskapet till de som var med.

Källvik

En vacker regnbåge som fick oss att söka oss tillbaka till civilisationen

Lite höstglans i skärgården

Ole Evinrudes fyrtakskraft.. Hääärlig maskin!

"Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo.."

Båtskjul på Långholmen

Kanske inte så smalt ställe, men vackert ändå..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar