måndag 17 oktober 2011

Långt veckoslut på Bågaskär

Mitt höstlov gick denna gång i sjöräddningens tecken. En kurs för SRU-enhetsbefäl som jag påbörjat i våras slutförde jag nu mellan torsdag och söndag. Vårens kurs var teoribaserad. Nu var vi till sjöss på havsområdet utanför Ingå, främst på Porkalafjärden.

Jag började med att förflytta Rb Westhouse, som är Esbo sjöräddares räddningsbåt av klass 2. Ilona och jag körde båten ut mot Porkala, över Porkalafjärden . Sedan på Vormös norra sida mot farleden som leder in mot Ingå kolhamn. Därifrån ut till Bågaskär. Totalt blev det visst dryga 33 sjömil. Körtiden var knappa 2 timmar.

Själva kursen var intensiv. Vi började programmet på torsdag kväll och kursens slutövning var på söndag eftermiddag. Allt däremellan var föreläsningar i klass till praktiska övningar med Sjöräddningssällskapets nyaste och finaste klass 5 båtar. Man hade lösgjort dem från sina räddningsstationer i Kotka, Helsingfors och Obbnäs. Båtarna är näst intill identiska och verkliga högteknologiunder. Jag har ingen större erfarenhet av dessa båtar från tidigare, men efter en några timmars introduktion kunde jag och mitt team hantera PV Kotka så pass bra att vi kunde klara av uppgifterna till havs. Teamet bestod av 5 kursmedlemmar och två personer som var Kotkas egen besättning. De deltog inte i övningarna utan deras uppgift var bara att assistera oss med tekniken, ifall vi skulle få problem.

Våra utbildare gjorde sitt yttersta för att skapa verkligt kaotiska övningar som satt vår kunskap och erfarenhet på prov. Allt från bränder och återupplivning till sjunkande båtar och spaning i hög sjögång nattetid.

Jag har varit aktiv sjöräddare i snart 15år, men känner på mig att jag lär mig hela tiden nytt och varje kurs är till nytta för min hobby. Sällskapets kurser är av mycket hög standard och utbildarna är mycket kunniga, många av dem får sitt levebröd från yrken förknippade med hav eller sjöfart, men "aus liebe zur kunst" så sätter de också sin fritid till denna verksamhet. Tackar Aku, Marko, Timo, Tumppi och resten av teamet. Ni är verkligt duktiga. Tyvärr hade jag denna gång inte riktigt tid att fundera på fotografering så bildskörden blev lite knapp.. njut i alla fall och kommentera gärna.

Esa H studerar Pv Rautauomas radar från navigatorplatsen

A nice cup of coffee..

Kursdeltagare med material. Vi var 14 deltagare och ett stort antal "hang around"-personer

Båtarna vi hade till vårt förfogande. En ansenlig flotta.

Ruttplanering på navigationsprogrammet "Iso-Loisto".

En skadad evakueras..

Det måste vara roligt att vara sjöräddare..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar