lördag 5 november 2011

Allhelgona till sjöss

Varje år brukar sjöräddningssällskapets alla båtar i Finska viken hedra de personer som försvunnit eller dunknat till sjöss. Det sker i form av en parad vid Ursinsklippan  vid Eirastranden i H:fors. Detta år hade det samlats 13 båtar varav en patrullbåt från sjöbevakningen.

Dagen började i Mellsten med frukost för Esbobåtarnas besättningar. Vi fick dessutom besök av patrullbåtar från Kotka, samma båt som jag skrev om för några veckor sedan från kursen i Bågaskär, och PV 225 från Porkala. Båda båtarna kom för att tanka. Alla samlades vid frukostbordet och utbytte tankar om hurudan den gångna säsongen hade varit. Vi skulle i alla fall rätt snart bryta upp och styra mot paraden. Esbobåtarna började en ny tradition på vägen mot paraden. Vi stannade upp väster om Ormholmen där man brukar sprida ut askan av avlidna i havet. Där har några av Esbo sjöräddares gamla medlemmar också fått sin sista viloplats. Efter en kort flagghälsning fortsatte vi mot H:fors.

Paraden leddes av sällskapets flaggskepp Jenny Wihuri. Besättningarna stod uppradade vid relingen och flagghälsning gjordes vi minnesmärket.

Efter paraden samlades alla båtar vid salutorget för att visa upp oss och våra båtar för människor som var på lördagspromenad.

Dagen slutade vid stationen i Mellsten med flagghalning. Vår verksamhet till sjöss börjar vara till sin ända och båtarna kommer att tas upp den 16.11, men tills dess kommer vi att patrullera regelbundet. Mina dejoursveckor är nog slut för denna säsong. kanske någon enstaka dag till sjöss kommer ännu att förverkligas före den långa och kalla vintern.

Här är en liten bildkavalkad igen.

Båtarna i Mellsten väntar på starten till allhelgonaparaden
Anni fick sköta flagghälsningarna.
Samling i Västra hamnen inför paraden
Paraden ur rorsmans synvinkel

Minnesmärket, där ett stort antal människor hade samlats

Eskadern på väg mot södra hamnen, nu vid Gustavsvärn.

Båtarna hade öppna dörrar för besökare

Hunden Köpi såg till att försäljningen av livbojar sköttes bra.
Flagghalning vid sjöräddningsstationen i Mellsten

2 kommentarer:

  1. Carina: Du har så rätt. Det är en speciell stämning att stå vid relingen och åka förbi minnesmärket tillsammans med ett stort antal andra sjöräddare. Vår egen nya tradition kändes också bra.

    SvaraRadera