lördag 12 november 2011

Till skogs..

Idag har jag verkligen överträffat mig själv. Jag fick för några dagar sedan en inbjudan att komma med och plocka svamp.. JO! du läste rätt.. PLOCKA SVAMP!. Det är något som jag inte gjort på en verkligen lång tid. Dessutom kan jag väl säg att jag är en dålig svampkännare. Jag känner igen champinjoner i affären när de är packade i sakliga förpackningar med datumstämpel, men att våga ut i skottan och plocka.. det är definitivt inte min grej. Hur som haver så lyckades mina goda vänner från sjöräddningen locka med mig ut i den vilda skogen. tanken var att plocka trattkantareller. Det lär ha funnits massor av dem i de närliggande skogarna. Jag beslöt att åka med de tre andra erfarna plockarna.

Vi hade stämt träff vid Bemböle kaffestuga för att dricka morgonkaffe (sorry, ingen bild från den seansen!) och sedan åka ut till de stora urskogarna runt huvudstadsregionen. Vår ciceron Sami kände bra till de säkra ställen där man skulle formligen kunna rulla i Trattisar. Jag hade varit superoptimistisk och tagit med mig ett ämbar. Orsaken var att att inte hittade någon 1/2liters minigrip påsen hemma. Jag trodde helt enkelt inte på att man skulle hitta något annat än fotsvamp, eller tavelsvamp.

När vi kommit nära destinationen blev det en knapp två kilometers vandring genom skogen. Där öppnade sig sedan ett formidabelt Valhalla med svamp. Helt plötsligt fanns det så mycket svamp att man kunde vraka och välja vilka svampar man skulle plocka. Mina kompisar Sami, Anu och Tiina är erfarna plockare. De störtade på svamparna. Snabba handvändningar och ämbarna började fyllas. Vad skulle jag då göra? Jo, likadant. Jag instruerades i plockningens teknik och så var det bar att köra hårt.. Efter en knapp timme hade vi över 40 liter svamp i våra ämbar. Ändå hade vi inte tagit nära på allt som fanns kring oss, utan bara det allra bästa (tror åtminstone jag).

Ifall svampplockning är såhär enkelt så kommer jag varje år att göra det me stor glädje. Hemma åt vi en härlig svampsås med kött till lördagsmiddag. Dessutom blev det en massa som vi torkade för framtida bruk. Ett stort tack till mina verkligen goda vänner Sami, Anu och Tiina för att ni hade så bra tålamod med en ivrig nybörjare.

Här är en bildkavalkad...

Efter en kort stunds plockande..

Samis ämbar.

Sami och Tiina i farten.

Det fanns massor av svamp i skogen.

Jo, jag var med och plockade.. ett helt ämbar!

En hel skörd. ca. 40 liter svamp på en knapp timme
Väl hemma hamnade svamparna i min gjutjärnspanna.. nam!

4 kommentarer:

 1. WAU!!! Blir grön av avund, trots att jag har plockat en och annan trattis i höst och burkarna med torkade svampar är fulla! Så du har en ny hobby nu?!
  :) Ia

  SvaraRadera
 2. Ia: definitivt var det inte sista gången jag gick ut.. men någon ny hobby blir det nog knappast. Jag är i alla fall lite biten av plockandet. Det fanns ju mycket av trattisar så jag behövde inte leta..

  SvaraRadera
 3. Duktigt Markus! Jag är inte mycket för svampplockning själv heller, men det är alltid någon glad plockare som har för mycket av dem. Vips så har man svampar på tork i hela huset.

  SvaraRadera
 4. Hemvärnet trodde att jordens undergång är nära när JAG har varit och plockat..ett bra bevis på att det är ovanligt.

  SvaraRadera