tisdag 20 december 2011

Cirkus Fantastic

Nu har vi då haft den, alltså premiären för "Cirkus Fantastic" eller "Den magiska bollen" som man också kan kalla årets teaterföreställning som 6:orna har framfört. Pjäsen fick sin början av Annika O:s vision om att alla elever i årskursen skulle kunna delta i ett skådespel. Det är kutym att sexorna skall framföra ett skådespel vid jultid i Mårre (läs:Mårtensbro skola i Esbo). Detta år hade vi alltså inget färdigt koncept utan gick efter en vision om att kunna ta fram elevernas särkunskaper, sådana som under en vanlig arbetsdag inte kommer fram. Var och en skulle kunna briljera på något sätt.

Pjäsen föddes alltså i Annikas huvud. Hon var eld och lågor när hon framförde tanken vid något tillfälle i oktober. Hur skulle detta då utformas? Eleverna tyglades och idéer söktes. Snart så klarnade manuskriptet och en professionell dragare åtog sig att hjälpa oss stackars klasslärare att förverkliga denna vision. Kristian T visade sig snabbt vara en mycket lämplig förebild för eleverna. Vi gjorde en studieresa till Kristians arbetsplats, Unga teatern, för att se pjäsen "Vesta Linnéa" där Kristian hade några roller. Vi fick också träffa de andra skådisarna och bekanta oss med back stage.

Första genomgångarna skedde i slutet av oktober. En viss oro fanns hos mig och skepticism fanns också hos eleverna. Först ville alla vara med, sedan ville bara några, man ville byta sin roller till andra, och sedan byta tillbaka. Ibland lägga helt av. Det jämkades till det oändliga. Svett och tårar dryptes. Prep-talk gjordes. Det flexades så in i norden. Hela tiden kom premiären bara närmare och närmare. Vissa elever var fullständigt säkra på att vi aldrig skulle klara att bli färdiga i tid. Som tur var Kristian lugn som en filbunke. Han hade visst sett sådanthär förut. Bra skulle det bli.

Så kom den stora dagen, dagen D. Just idag. Vi hade den första föreställningen. Daghemmet och förskolan skulle bli försökskaniner. De skulle se pjäsen först. Alla var på helspänd. Vi hade scenen klar, utrustning lånad från Kristians arbetsplats, dräkter från.. jag vet inte var. Musikerna, vi hade alltså levande musik, framförd av våra elever, var klara. Allt skulle funka, och det gjorde det. Eleverna var strålande, de hade mognat och de skärpte sig när det verkligen gällde.

Senare, på kvällen fick föräldrarna och syskonen se pjäsen. Jag tror att alla njöt av det. Tacken hör Annika O, Kristian, Sofie (musikläraren) och Annika K till. Tack också Teedi för ditt dyrbara stöd i motivering av just mina elever. Du har haft ett gott intryck på eleverna. Ni har alla kämpat mycket och uppnått det otroliga. Tack för föreställningen. I skrivande stund har vi ännu 3 föreställningar kvar. Det kan bara bli succé!

Här är en bildkavalkad av vår pjäs.

Vår "Ryback"

Levande musik

Linnéa hänger

Farligt lejon

Clownerna var kul

Skicklig enhjulings cyklist

Starka artister

Lindansare

Direktören höll allt ihop!

8 kommentarer:

 1. Tack för de vackra orden.
  Tack för att du alltid varit lugn och inte visat din oro eller att du var skeptisk.
  Tack alla elever för fina föreställningar ( två kvar ännu ) och TACK Kristian för ditt engagemang!
  Annika O

  SvaraRadera
 2. No worries Annika O, du är en bra visionär!

  SvaraRadera
 3. Om 45 minuter ska jag se kvällsföreställningen och på nytt imorgon. Spännande!

  SvaraRadera
 4. Hoppas du tyckte om föreställningen fröken nytta, Projektet har gjort att eleverna börjar vara ledsna över att snart är det sista föreställningen..

  SvaraRadera
 5. Åh, det här skulle jag velat se! De var säkert super. Hälsa mina gamla elever och önska dem en riktigt god jul!

  SvaraRadera
 6. Carina.. det skall jag göra. Det har verkligen varit sevärt.

  SvaraRadera
 7. Helt fantastisk föreställning. Duktiga elever och duktiga lärare!

  SvaraRadera
 8. Tackar fröken nytta, jag tror att mina andra kolleger också ser din kommentar.. i andra fall så skall jag framföra din hälsning.

  SvaraRadera