söndag 22 januari 2012

Rep och knopar

Detta veckoslut gick i repens tecken. Besättningen på Vera Violetta fick besök av en guru i repkonst, nämligen Jouni Lahdenperä från Mariehamn. Han är känd för att ha dragit åtskilliga kurser i både repkonst och segelsömnad. Till hans meritförteckning hör segel till bland annat Albanus, Hoppet och Pommern. Många av de storbåtar som seglar i de åländska farvattnen har också fått sina segel sydda av just Jouni. Han hör till International guild of knot tyers. Det är en organisation som jobbar med att dokumentera och upprätthålla den ädla konsten i att göra knutar och reparbeten.

Själva kursen var på min arbetsplats, som är en utmärkt plats för just sådana här kurser. Vi satt i klassrummet fick kunskap om hur olika rep tillverkas, materialen och skötsel. Bland de material som nämndes var hampa, kokosfibrer, tagel, lin, nailon, manilla, polyproblem osv..

Jouni visade en liten bråkdel av sitt bibliotek med böcker i denna ädla konst. Vi stiftade bekanstskap med alla verktyg som han jobbar med, allt från märlspikar och nålar till segelsömmarhandskar. Splitsningar och taglingar gjorde vi också. Här är en liten bildkavalkad från kursen.
Lin som är ett bra naturmaterial för rep

Tv. S-slaget rep och th Z-slaget rep.

En av Jounis verktygsbackar

Liten kuriositet från Mikronesien.

Hoppsan.. vart tog ändan vägen?

Snygga splitsar.

Vad har dessa rep för gemensamt? jo de har samma hållfasthet.

En av många intressanta böcker
A nice cup of coffee, från min arbetsmugg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar