fredag 24 februari 2012

Kuriosa konst

Som jag redan tidigare skrev så har jag flyttat, alltså bytt bostad i början av detta år. Inredningen på det nya stället är något på hälft ännu. Att flytta från fem rum, kök, bastu och stort varmt bilgarage till en trea utan eget garage är en plåga.  Vi behövde trots allt inte alla rum, men garaget, stället där jag kunde fixa och dona..

Nåja, till saken. Nu var hög tid att sätta upp spegeln i hallen. En enkel match, men trots allt ett arbete som jag skjutit upp gång efter annan. Alla verktyg och skruvar var nerpackade i källarförrådet i någon omärkt låda. Det tog en god stund att hitta allt och arbetet kunde fullföljas.

Ovanför spegeln hade vi på gamla stället en gipsmedalj  med motiv från kapellet på fyrön Tankar. Vi beslöt att sätta den ovanför spegeln här också. När jag hängde upp den kom jag att tänka på hur den kommit till mig. Den har nämligen en ganska intressant bakgrund.

Medaljen är skapad av en litauisk konstnär som bland annat skapat en staty vid sundsstranden i Gamlakarleby. Statyn föreställer en "gudinna" som konstnären kallar "Baltija" eller något liknande. Denna konstnär fick komma till Gamlakarleby i mitten av 1980-talet för att göra statyn färdig. Det var inga enkla processer med att komma från Litauen som var under Soviet, till det västliga Finland. Tanken på att någon skulle kunna "hoppa av" var överhängande. Konstnären bodde i en liten hyreslägenhet nära mina föräldrar och blev familjebekant med dem.

Jag blev kontaktad i största tystnad för att hjälpa konstnären att ta sig längre västerut till Sverige. Det var ganska enkelt för jag jobbade då på båtarna mellan Finland och Sverige och kunde  ordna med både biljetter och diskret överfart med assistans genom tullar etc.. Jag räknar med att ifall det var ett brott från min sida, så är det preskriberat för länge sedan. Som tack för väl utfört arbete fick jag just denna medalj.

Medaljen

Kapellet på Tankar i juli 2010

3 kommentarer:

  1. Ett litet önskemål... Skulle du kunna registrera din blogg på Bloglovin'? Det är så himla behändigt att ha alla bloggar som man läser samlade där. Glömmer nästan bort dem som inte finns på min Bloglovin'-lista.

    SvaraRadera
  2. Fröken Nytta: tack för tipset..

    SvaraRadera
  3. Tack! Det var snabbt fixat. Nu är du med på min lista. :)

    SvaraRadera