tisdag 6 mars 2012

Byysat part I

Efter ungefär 10 års väntan och otaliga planeringsmöten är då skolan femföre klar. Nu har jag besökt byggnaden redan flera gånger och jag börjar ha en uppfattning om hurudan byggnad det egentligen är. Skolan alltså heter Mårtensbro skola och finns i Esbo. Arkitektbyrån som vann gav arbetsnamnet "Byysat" åt den. Namnet är H:fors slang och betyder byxor eller "brallor". Formen av byggnaden påminner om byxor. Vi har två flyglar och en huvuddel. Skolan kommer att inrymma daghem, förskola, årskurserna 1-6 och vissa ämnen för elever i åk7-9. Dessa elever kommer från den närliggande Sökövikens skola.
Del av fasaden mot gården

Inflyttningen, eller rättare sagt i bruk tagande, kommer att ske den 19. mars. Just nu håller vi på att packa ihop de saker vi skall ha med oss från den gamla skolan. Hela tiden måste ändå undervisning ske. Möbler som varit tillfälligt uppbevarade i den gamla skolan har transporterats till den nya skolan. Trafiken bara ökar mellan byggnaderna.

Just nu har vi verksamhet i åtta olika byggnader, ifall jag inte räknar fel. Efter flyttet kommer vi som sagt äntligen att finnas under samma tak. Här är en del bilder från en ännu lite halvfärdig skola.
Aulan som också är matsal. Scenen är också gy-sal för daghemmet.

Rum 307, mitt kommande klassrum. Smartboarden saknas ännu. Kolla elevstolarna!
Det skall bli spännande att börja jobba i det nya klassrummet. Parallellklasserna finns vägg i vägg och vi har dörrar direkt till dem. Annika ON och Annika K kommer kanske att synas mera under dagarna. Eleverna kommer också att känna av närheten till klasskamraterna i årskursen.

Vy av samma rum från korridoren. Det är luftigt med fönster.
Genast utanför klassrummet finns både klädhängare och toaletter, i korridoren finns hela 17 toaletter, vilket är klart mera än vad som finns i den nuvarande byggnaden vi verkar i. Det blir inga köer alltså.

Slöjdsalen är planerad för 16 elever. Det blir arbetsbänkar med plats för fyra elever vid varje bänk. Verktygsskåpen kommer från Jakobstad. Maskinparken består av cirkelsåg, bandsåg, pelarborr, rikt- och planhyvel, svarv och slipskiva. Det torde räcka för elever på detta stadium. Jämfört med den nuvarande så tror jag att ljudnivån kommer att vara lägre, ljusförhållandena bättre och troligen dammfriare arbetsmiljö, eftersom varje arbetsbord är utrustat med dammsug. Golvet kommer att vara ett frågetecken. I en annan skola vi besökte kändes detta golvmaterial synnerligen halt när det kommit sågspån på det. Få se hur det blir här. 

Pablo checkar slöjdsalen för 16 elever
Huslig ekonomi hör till de specialutrymmen som årskurserna 7-9 kommer att utnyttja i vår byggnad. Såhär ser undervisningsköket ut. Jag tycker det är ganska snyggt. Vad tycker du?

Huslig ekonomi, eller hussasalen som eleverna kallar den.
Befolkningsskyddet som kommer att fungera som gy-sal
Väggarna i gymnastiksalen är ca 80cm tjocka och taket hela en meter tjockt. Just nu fungerar inte mobilerna där, men jag hoppas det blir ändring i saken för jag anser att det är en säkerhets fråga.

Biblioteket och uppe syns personalrummets fönster mot aulan.
Vårt bibliotek är ljust och centralt beläget. Där kommer eleverna att få låna böcker, både fakta och fiktion. Hyllor finns det gott om så det finns möjligheter att utvidga. Husets datorer skall inte samla damm någon datasal utan det skall finnas flera vagnar med laptoppar som klassuppsättningar. På det sättet kan man ta verktyget dit det behövs. Trådlös Wlan skall finnas också i detta hus.

12 kommentarer:

 1. Ser INTRESSANT ut! Hoppas få komma på studiebesök dit nångång ;) Sen när "var sak är på sin plats".

  SvaraRadera
 2. Det är klart Ia att du är välkommen, trots att jag kanske inte har befogenheter att komma med inbjudan ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack! Och behövs ingen inbjudan, inte heller röd matta. Jag kommer "annars bara" ;) Och en skola har väl alltid ÖPPET HUS..?

  SvaraRadera
 4. Du har så rätt Ia, vi har alltid "öppet hus" i skolor, men trots det är du välkommen!

  SvaraRadera
 5. Det ser bra ut, ljusa utrymmen och förhoppningsvis användarvänligt. Hoppas flytten går bra.

  SvaraRadera
 6. Verkligen ljust, trots tanke på att de flesta väggar är rå betong som är slipad. Ljusa träpanel gör sitt, och pricken på I:et är belysning som justerar sig enligt behov och tillgången till naturligt ljus. High-tec!

  SvaraRadera
 7. Ja ljust är det. Jag måste kolla ännu en gång, om du verkligen vill vara i mitten med två Annikor springa in och ut? :)

  SvaraRadera
 8. Jag tror nog jag överlever mellan er, AnnikaON.. ;-) det är ju bara några månader.

  SvaraRadera
 9. Jag är så ivrig så jag vet inte hur jag ska klara en vecka till i den gamla byggnaden. :) Vi kan hålla dörrarna mellan sexornas och mitt klassrum öppna så kan jag hojta till er Markus och Annika x2 om jag har ärende.

  SvaraRadera
 10. Låter bra! jag tycker vi skall hålla öppna dörrars tema hela tiden. Vilket var ditt rumnummer Fröken Nytta? Vi finns på 308, 307, 306. eller ngt sådant..

  SvaraRadera
 11. Roligt att ni äntligen fått flytta in! Jag ska nog också komma på besök.

  SvaraRadera
 12. Skolan är verkligen värt ett besök! Helt färdig är skolan ännu inte, men välkomna i alla fall och se denna skapelse.

  SvaraRadera