måndag 7 maj 2012

Segelveckoslut

En nära släkting meddelade för några veckor sedan att han hade köpt ny båt. Han saknade besättning för transporten mellan Matildedal och Helsingfors. Båten, en Finngulf 33:a, var relativt ny och i gott skick. Jag beslöt att det kunde vara kul att delta i transporten.

Starten blev i lördags, tidigt på morgonen. Vi kröp in i den lilla SUV:en för att åka till starthamnen. Väl framme mötte säljaren oss och gav en snabb introduktion till nyförvärvet. Sedan var det dags för att kasta loss. Vädret var lite ruggigt och ganska blåsigt. Vi körde för motor ut mot Hangö västra genom Strömma kanal. Dimman tilltog och sikten under dagen var bara några tiotal meter. Navigationen sköttes med plotter. Styrningen gick bäst med autopiloten.
Strömma kanal öppnades för oss.

Sikten på Hangö västra

Mot kvällen blev sikten bättre och vi njöt av att kunna segla.

Efter att ha passerat Hangö drog vi upp seglen, trots nästan noll sikt. Dimman lättade efter Hästö-Busö. Vi såg t.o.m. lite sol innan vi kom till natthamnen på Jussarö. 52 sjömil avklarade, d.v.s. halva sträckan. I hamnen vara det absolut ingen trängsel. Bara några båtlag hade sökt natthamn där.
Kvällen var vacker på Jussarö

Natten var blåsig och riggen och skrovet förde en massa ljud. Sömnen blev lite sönderhackad. Morgonen däremot var skön. Solen lyste och vinden hade mojnat. Båtlagen gjorde sig klara för avfärd. Vi gjorde samma sak efter en ordentlig frukost.
Morgonen med sol

Segel.. hääärligt.


Ruttvalet var den s.k. Olympiafarleden som går söderom Barösund, men i alla fall inomskärs. Den har jag inte använt på bra många år. Vi hade skön sidvind som senare under dagen blev nästan medvind och till slut kom att dö ut helt.

Vi passerade en massa fina holmar och skär. Farleden går förbi Sjöräddningssällskapets träningscenter på Bågaskär. Där var det verkligen lugnt just detta veckolut.


Sophantering i skärgården.

Lugnt på Bågaskär

Efter att ha passerat Porkala udd dog vinden nästan helt ut. Vi försökte in i det sista låta bli att använda motor. Spinnakern var uppe flera timmar. Dagen höll på att ta slut och alla ombord, Erkko, Arto och jag, hade arbetsdag nästa dag så vi körde de sista milen till Brändö seglares hemhamn för motor. tack för gott sällskap. Det var avstressande att vara till havs.

2 kommentarer:

  1. Attan vad det låter härligt. I och för sig skulle jag antagligen vara sjösjuk hela resan, men ändå kan jag inte låta bli att fascineras av vackra segelbåtar och sköna skärgårdsbilder.

    (Angående det vi talade om på jobbet idag: Affären i Kokkelby heter Leenalan Huonekaluliike.)

    SvaraRadera
  2. Navigare necesse est! Fröken nytta. Att segla längs kusten en tidig vår är härligt.

    Tack för infon om möbelaffären. Vi pratar mera på jobbet om saken.

    SvaraRadera