onsdag 4 juli 2012

Dagar i Somero

Mina svärföräldrar har, sedan de gjorde sig av med sin egen sommarstuga,några veckor per sommar hyrt stuga. Stugan brukar hittas via Lomarengas, som har en saklig webbtjänst där det finns hundratals olika alternativ. Stugorna har befunnit sig på passligt avstånd från hemmet i Olars. Platserna under åren har varit Lojo, Mathildedal, Barösund, Dragsfjärd och nu Somero.

Vi fick som vanligt en inbjudan att tillbringa dagar hos dem på stugan. Somero är för mig en helt främmande ort. Ok, jag har hört om den, sett den på kartan och t.o.m. kört igenom där någongång, men aldrig tänkt desto mera på att kunna stanna upp där. Det finns enligt Wikipedia ca 9600 invånare i Somero. Den är en fusion av två kommuner av vilken Seeteri är den dit vi styrde kosan. Stugan ligger på herrgården Seeteris marker. Somero har sina stora namn, musikern Unto Mononen, han med tangon Satumaa. Författaren Kaari Utrio, Konstnären och designern Kaija Aarikka, M A Numminen som säkert alla känner. Konstnären Juhani Harri som hör till mina favoriter lär vara född här och Liisa Vitali som designar smycken. Orten har dessutom fått rykte om att vara en uppfödare av goda stavhoppare, därav ordnas också en stavhoppskarneval av internationella mått här. Sist men inte minst nämner jag Rauli Badding Somerjoki som kom härifrån.

Det blev några dagar av solsken och slöande. Trots att jag hade nästan helpension så hjälpte jag förstås till med vardagliga sysslor. Stugan är välutrustad så diskningen skötte diskmaskinen. Varje dag blev det utfärder till Somero centrum, bl.a. Kyrkan och begravningsplatsen. Dagarna går annars i deckartecken, lite FB och nyheter på nätet, detta tack vare den otroligt användbara IPaddan som jag börjar bli beroende av. Nu känns det som om semestern verkligen börjat. Hittills har sommaren varit full av spikat program, som jag har skrivit om.. Tillbakaresan hem kommer troligen att gå via Muurla glasshop nära Salo. Där kan man fynda behövliga gåvor. Här är en liten bildkavalkad från vistelsen i Somero.Ett smultronställe

Hyrstugan "Satakieli"


Svärmor och frugan vid Raulis Paradiskiosk

Vi försökte hålla myggorna borta..

2 kommentarer:

  1. Det ser härligt ut! Och inte visste jag att det kom så många kändisar från Somero.

    SvaraRadera
  2. Jepp, Carina, massor med kändisar och jag nämnde bara några..

    SvaraRadera