söndag 22 juli 2012

Flyttet till Åland

Åbo den 15.7
Som säkert mina trogna läsare vet så avled min pappa i maj. Nu flyttar min mamma till en helt ny lägenhet i ett hus tänkt för äldre i Mariehamn. Denna flyttprocess har inte varit enkel. Att lösgöra sig från en bekant miljö till en kanske mindre bekant miljö och starta om, efter knappa 60 år i Kokkelby. Det var inget enkelt beslut för en person på över 80år. Varför just Åland? Varför bort från Kokkelby? Vänner och grannar har undrat.. Svaret är inte enkelt. Huset som fungerat som hem, är jätte stort för en person. Upprätthållandet av huset är ingen enkel match. Akut reparation krävs, som också setts på denna blogg.. Vi, alltså barnen, finns på annan ort, bara en finns kvar på orten och också han håller på att flytta bort p.g.a. arbete. Vem skall då hjälpa med de dagliga små problemen? Inga lätta beslut. Varför då just Åland? Jo, min ena syster bor där med sin familj och lägenheten hittades på passligt avstånd. Boendekostnaderna för ett självhushåll kommer att vara rimliga, i motsats till ålderdomshem i huvudstadsregionen med helpension. Nu är alltså flyttet på gång. Jag sitter på ett hotell i Åbo och väntar på att jag skall åka över till Åland med det stora flyttlasset.

Esbo den 22.7
Nu med en korttids facit kan jag väl säga att flyttet kanske har lyckats. Bostaden blev inredd så att mamma kan känna sig hemma. Stämningen som fanns i det gamla hemmet har kunna återskapas tack vare möblerna och mattorna. Huset som mamma flyttat in i är splitternytt och specialgjort för äldreboende. Det finns gott om gemensamma utrymmen, men trots det har varje bostad ellt som man kan tänkas behöva. Grannarna i huset är vänligt sinnade och utåtriktade. Hurpass bra hon kommer att komma in i det sociala på Åland återstår att se, men jag tror det finns goda chanser. Flyttlasset vi kom med innehöll största delen av det som man akut behöver för att få en lägenhet på 3rum inrett, men ännu återstår ett lass med de sista grejerna. De forslas i början av augusti till destinationen.

När vardagen kommer igång i början av hösten klarnar det hur allt börjar gå. Åland, lycka till med er nya invånare. 

Vår flyttbil och släp på gården till "Briljanten"

En av grannarna

Hemresan då tankarna snurrade och lite annat också..

4 kommentarer:

 1. Hoppas din gamle mor kommer att trivas! Mariehamn är ju härligt, säger jag som bott där under ett år.

  SvaraRadera
 2. Fröken nytta: Mariehamn är en fin stad, och jag hoppas också att hon kommer att trivas under vintern.Hon har bott under krigsåren en tid i Godby och Mariehamn är nog bekant för henne, men det är lång väg dit om ngt händer.

  SvaraRadera
 3. Hoppas din mamma kommer att trivas på Åland. Grannarna såg ju i alla fall trevliga ut :)

  SvaraRadera
 4. Ja vet du Carina.. Jag hoppas också det! Grannarna såg trevliga ut men de var lite vresiga.

  SvaraRadera