söndag 22 juli 2012

Roverway med Vera Violetta

I våras blev jag ombedd att hjälpa scouter i huvudstadsregionen att ordna med program för det stora internationella scoutlägret Roverway2012. Jag hade ingen aning om hur stor organisation det var frågan om. Jag känner nog till hela scoutorganisationen, men hur stort detta läger var förstod jag inte riktigt.

Lägret är indelat i sk. "Tribes", stammar,  på ca 50 medlemmar. Dessa stammar, till antalet ca 58, är utspridda över hela landet. Öppningsceremonierna hölls den 19.7 i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi. Totalt pratar vi om ca 4500 scouter i åldern 16-22 år som kommit till Finland för detta läger.

Min roll var att ta ut dessa ca 50 scouter från "Triben" S09 Helsinki på en kort seglats. Lägret var beläget på Vårdö utanför Tammelund.  Lite tveksamma var vi till själva stället. Platsen nåddes bara via en 0,9m djup farled och vårt behov var dryga 2m. Bra gick det i alla fall.
 
Det var synnerligen roligt att se hur scouter från de olika länderna kunde samarbeta och hur de förhöll sig till seglatsen. Det fanns scouter bland annat från Italien, Ungern, Luxemburg, Spanien (Katalonien och Kanarieöarna), Tjeckien? och Norge. Alla hade sina goda sidor, endel var mera energiska än de andra, språkkunskaperna var begränsade hos en del, men fanns det vilja så fanns det möjligheter till kommunikation. Som grupp måste jag nog nämna norrmännen.. De var otroliga. Alldeles härliga individer som sprudlade av energi och samarbetsvilja. samhörigheten var alldeles i egen klass. Min besättning, bestående av J-P och Matti var också av samma åsikt om grupperna.

Vår dag började tidigt med avfärd från Vedkajen kl 07.00 och tillbaka var vi vid pass 19.30. Det blev en lång dag men det var den värd. Tack till min besättning, Tribeledarna Sanna Y med flera, och sist men inte minst, alla scouter på S 09 Helsinki.

Hästnässund i morgonsol

Sjösäkra scouter

Vi njöt av det fina vädret

Camp Kaos

Upp med seglen..

Matti lär ut knopar åt scouter, han har också scoutbakgrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar