onsdag 17 oktober 2012

Tjärholmstunnan igen

Så var det dag igen att tävla om den eftertraktade Tjärholmstunnan. Tävlingen är för traditionsskutor och går av stapeln i vattnen utanför Helsingfors. För min del var det att delta med "Grand old lady" Vera Violetta. I min besättning hade jag gamla goda däcksare, Mai, Nina och Tapio. Dessutom hade jag som styrman Kimmo.

Vi startade från vedkajen en kvart innan skepparmötet. Jag tyckte att infon om tävlingen kunde istället fås via VHF-telefonen, och att tiden före starten kunde användas i att preppa besättningen och trimma seglen. Sagt och gjort. Vinden var måttligt hård, dvs bara ngn meter/sekund. Vi skulle alltså tävla om vem som skulle driva snabbast i mål. Vi uppnådde hastigheter på ca 1 knop.

Med i tävlingen detta är var ca 19 skutor. Landets enda råriggade segelfartyg, Gerda, deltog också. Många andra kändisar fanns också på startlinjen ss. Joanna Saturna, Albanus, Linden, Österstjärnan, Ihana, Hoppet, Valborg, Marita och många fler.

Vinnare blev den som nästan inte alls använde motor för att komma lite snabbare än de andra i mål.. det blev lite oklart för mig vem det egentligen var. För vår del anmälde tävlingsledningen att vi kommit i mål, vilket jag var lite förundrad över. jag trodde definitivt att vi ännu hade åtminstone en sjömil kvar. Det är inte alltid så lätt att navigera i sådär hårt väder.

Dagen slutade med uppställning i Kolerabassängen. med andra ord likadant som senaste år. lite trångt i bassängen blev det i alla fall (se bilderna). Vi hade trevligt och njöt av att vara ute till havs. tack till besättningen, vi gör om det nästa år igen.

Här är bildkavalkaden
Gerda lägger segel

Hur sitter Topsail?

Albanus

Skärgårsdbröd med lax.. Härligt mellanmål.

Hård tävling på gång

Jakten "Ihana" från Luvia, men sin gummibåt som heter "Vähä Ihana"

Lite med utrymme bak..

Lite med utrymme fram..

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar