söndag 4 november 2012

Allhelgonadagen till sjöss 2012

Precis som senaste år så tillbringade jag denna allhelgonadag till sjöss. Dagen såg i alla fall annorlunda ut än senaste år. Dethär året skulle vårt nyförvärv, räddningsbåt 415 som jag skrivit om tidigare detta år, få ett namn.

Enligt gammal tradition samlades Esbobesättningarna på stationen i Mellsten för att avnjuta en gemensam frukost innan vi skulle åka ut. Vår trotjänare PV Mikrolog II ligger på verkstaden för att kopplingen pajat på ena maskinen och kunde därför inte komma med denna gång som skulle ha blivit dens sista. Den kommer nämligen att förflyttas till Salo. Vi skulle i alla fall åka ut med PV Westhouse och vår nya PV 415:a.

Väl ute till havs stannade vi upp och gjorde flagghälsning väster om Ormholm. Stället är en "minneslund" till havs. Sedan bar det av mot västra hamnen. Vi skulle först träffa PR Jenny Wihuri för att  ta lite pr-bilder av vår nya båt i action. På havsområdet mellan Ärtholmen och rönnskär upptäckte vi olja i havet. Det hade myndigheterna också märkt och gränsbevakningen hade skickat ett Dornier-plan för att fota oljebältet. Snart kom också en patrullbåt som tog prover av oljan. Saneringen kom igång efter vår parad vid minnesmärket för de till sjöss avlidna.

Flagghälsningen väster om Ormholmen

Dorniern som fotar oljan

Förberedelser inför paraden. Radaren ställs in.

Orförande Heikki är spänd.

PV 415, som den ännu här heter, visar sina sjöegenskaper.

Snart börjar paraden. Vi är som andra båt i ledet.

Matti, Jukka och Senni står beredda.

Min vy från rorsplatsen

Dopet av vår PV 415:a försiggick i Est-bassängen bredvid saluhallen i H:fors. Som fadder hade huvudsponsorn valt sin dotter Emmi. Hon lånade sitt namn till vår båt. Champis-flaskan gick sönder med första försöket, Emmi hade ett fast dubbelhandsgrepp om flaskan.
Emmi och en glad Matti på Emmis däck efter dopet

Angörandet vid sponsorns brygga

Senni och Emmi tar för sig av kakorna

Efter dopet var besättningen inbjuden till sponsorn för en kopp kaffe med lite kaka hemma hos sig. Huvudsponsorn överraskade oss med att själv ha bakat kakorna och dekorerat dem. Hemmet hade egen brygga så PV Emmi, som den nu heter, kunde angöra deras brygga.
PV Westhouse på väg hem efter dagens strapatser

Dagen slutade med flagghalning på stationen i Mellsten och lite salt och sött i magen, igen. Ett stort tack till alla som var med, både fysiskt och de som hjälp till i bakgrunden att denna dag kunde genomföras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar