onsdag 26 december 2012

Min sakrala jul

Julen blev i år lite mera sakral än väntat. Visserligen har kyrkobesök alltid varit en del i min jul, men detta år blev det kanske lite mera av den sorten.

Den 22.12 besökte jag Olars kapell för att stämma in i de vackraste julsångerna. Jag har inte besökt kapellet tidigare, i alla fall inte när det varit något på gång där. Nu var det frugan och svärföräldrarna som var orsaken till mitt besök. Evenemanget gick på finska. En liten kvartett stod för det musikaliska och intäkterna av kollekten gick till bekämpande av analfabetism. Från församlingens del deltog Antti K. Honom känner jag väl från tidigare eftersom jag har varit på pilgrimsresa i Rom med honom som dragare. han har också skött om dopet av flera av Esbo sjöräddares båtar och välsignelser inför den kommande båtsäsongen.
Julkrubban i Olars kapell

Antti K

På julafton var det dags att delta i julbönen i Esbo domkyrka. Gunborg L stod för programmet. Detta år var troligen det sista för Gunborgs del. Hon lär av avgå med pension i närmaste framtid. Rätta mig någon om jag har fel i denna fråga. Vädret ställde till det för många besökare. Det fanns klart mindre besökare detta år än tidigare. Jag har en tradition att besöka just denna julbön och den brukar vara proppfull. Något mera oroligt var det också.
Julkrubban i Esbo domkyrka. Gunborg drog bönen med god rutin.

Domkyrkan detta år

Juldagen blev det besök i kyrka igen, eller rättare sagt i katedralen St. Henrik i H:fors. Jag skulle plocka upp min mamma från tåget, men det visade sig att inga tåg gick den tiden då hon skulle anlända. Det ända som kunde rädda hennes julmässa var att hämta upp henne från från min syster i Ekenäs. Start alltså lite före nio på morgonen i besvärligt trafikväder. Julmässan började kl 12. När vi anlände var det gott om plats, men katerdralen fylldes till breddarna strax innan mässan började. Besökarna var till största delen personer med utländsk bakgrund, trots att mässan gick på finska och drogs av kyrkoherde Marino Trevisini. Största delen av församlingen, mina bekanta medräknade, hade säkert besökt mässan på julnatten.

St Henriks domkyrka vid Fabriksgatan i H:fors

Altaret och krubban inför mässan. Ännu gapade bänkarna tomma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar