söndag 26 maj 2013

Fattiggubbar i Kerimäki


Det finns ca. 150 fattiggubbar i Finland just nu. Ok! men vad är då en fattiggubbe?  Jo, en skulptur av någon gubbe/gumma som eventuellt har någon defekt och vars funktion är att vara sparbössa för insamlande av medel för hjälpbehövande. Dessa fattiggubbar förekommer mest i västra Finland. De äldsta är från 1600-talet och den äldsta finns också med på en nyöppnad utställning i Kerimäki stora träkyrka.
Kerimäki kyrka som är världens största träkyrka

Utställningen är enastående. Det har aldrig tidigare ordnats en utställning med de här figurerna som utgjort inledningen till socialbidrag för mindre bemedlade. Det som staten, kyrkan och en del andra organisationer fortsatt med. Fattiggubbarna fanns ju vanligen utanför kyrkorna och var, med några undantag, tillverkade av någon lokal förmåga. Med på denna utställning finns dryga 40 av Finlands gubbar, och en gumma.
Ena av Finlands två fattiggummor

Vem står då för planerandet och genomförandet av utställningen? Ett såhär stort projekt behöver goda krafter och finansierer. Galleriet Orton, Försäkringsbolaget Lähi-Tapiola, Wihuri-stiftelsen, Alfred Kordelins stiftelse, Kyrkostyrelsen, Alli Paasikivis stiftelse, Krigsinvalidernas brödraförbund, Penningautomatföreningen och Svenska Kulturfonden. Otaliga är de timmar som dessa aktivister satt på att kontakta alla församlingar och fråga om man kunde låna gubben för utställningen. Jag kan tänka mig att de inte riktigt lätt låtit sin fattiggubbe åka ut på denna långfärd.

Primusmotorer har varit professor Seppo Seitsalo från sjukhuset Orton och Galleriet Orton, arkiater Risto Pelkonen, Toivo Loikkanen från Kerimäki församling, Ville Vauhkonen från föreningen rädda fattiggubbarna rf och Sirpa Viljanen från Galleriet Orton. Som kurator för utställningen fungerade Otso Kantokorpi.
Viljanen, Kantokorpi, Seitsalo, Pelkonen och Vauhkonen

Varför var då jag där? Jo, av nyfikenhet på denna konstart, och en inbjudan via min fru.

Vernissaget var en stor händelse. Kyrkan i Kerimäki var inte full, men ca 3-400 personer var samlade denna vackra lördag. Festtal hölls av alla som deltagit i planeringen. Kyrkokören från Kerimäki  inledden med lite sång. En stråkkvartett från Nyslott uppträdde under överseende av professor Jorma Panula. Sist men inte minst uppträdde Vesa-Matti Loiri och Peter Lerche en dryg timme med alldeles otroliga låtar.
Gästerna i kyrkan
Jorma Panula övervakar stråkkvartetten
Loiri och Lerche. Otroligt duktiga båda två.

Efter lite barkbröd och granskottsdryck fortsatte programmet för oss "utvalda" i Hotell Herttuas lokaliteter med bland annat Ulla Tapaninens stand-up show, eller egentligen var den en sit-down show. Kvar i kyrkan över sommar blev bara bland annat dessa..
Karleby gamla gubbe


Gubbe från Jeppo

Nytillverkade gubbar av elever i kerimäki-trakten
Kvällssolen lyser in över de tysta gubbarna


1 kommentar:

  1. Jag har ett minne av att det nångång på 70-talet ordnades någon motsvarande utställning i Helsingfors domkyrkas krypta.

    SvaraRadera