torsdag 27 juni 2013

Vikingabron i skogen

När man promenerar i skogarna kan man ibland hitta små roliga saker. Vad sägs om en stor stenbro som inte har några egentliga vägar nära. En liten stig går under, men ingen farbar väg på utan där växer bara träd och buskar. Den så att säga bara finns där mitt i skogen. När jag var liten så kommer jag ihåg att man pratade om "Vikingabron" men de har också andra namn. Stenarna som bron är gjord av är släta och runda, sådana man kan hitta vid havsstränder eller vid rullstensåsar. Stället bron finns på är inte långt från stranden, men ligger högt uppe på en höjd, en bit från närmaste bebyggelse.


Vad är då hemligheten bakom denna bro? jo, den var tänkt att vara en del av en infartsväg till en stor gård. Det byggdes en väg i skogen och det planterades alléer för göra allt pompöst. Stället gården skulle finnas på var vald med omsorg för att ligga på en synlig och vacker plats med fin utsikt. Av själva huvudbyggnaden blev inget tyvärr av. Ritningar på mäktiga byggnader i Jugendt-stil/nationalromantik finns, men tiderna förändrades och man gick mot oroligare tider ekonomiskt, så av huvudbyggnaden blev intet av. Nu förstår ni kanske att bron inte är särskilt gammal utan har till kommit i början av 1900-talet. Idag finns bara bron, allén och en grindstuga kvar som skvallrar om att det kunde ha blivit något mäktigt.

Jag kanske återkommer med bilder av ritningarna på huvudbyggnaden någongång, ifall jag får lov av ägarna att publicera/skriva om dem. Ett stort tack i alla fall till er som visade mig ritningarna. Jag blev mycket imponerad av dem.

5 kommentarer:

 1. Häftigt. Det är alltid skoj då man hittar roliga saker i skogen och ännu skojigare om man som du får en förklaing på det roliga man hittat.

  SvaraRadera
 2. Ni skulle bara sett ritningarna!! Jag hoppas kunna skriva om dem ännu denna sommar.. måste övertala ägarna.

  SvaraRadera
 3. Det där vill jag absolut veta mera om! Allra helst se...

  SvaraRadera
 4. Tack Carina för kommentaren. Jag berättar mera när vi ses eller ifall jag skriver mera om stället efter nästa besök dit, som blir kring mitten av juli (tror jag).

  SvaraRadera