lördag 6 juli 2013

Köpenhamn med omnejd

Med en alldeles kort varsel blev det att åka någonstans. Målet blev av en slump Köpenhamn. jag har visserligen varit där ett otal gånger, men alltid upplevt att det är en gemytlig stad som definitivt är värt besöket. På mindre än två dygns varsel bokades resan via nätet. Hotellet, Grand Hotel Köpenhamn, valdes på grund av sitt goda läge bredvid järnvägsstationen, alltså i centrala Köpenhamn. Mitt resesällskap och jag hade inga större tankar om vad som måste ses, utan vi tog det lite av vad slumpen för med sig.

Jag tänkte i alla fall att en dag utanför staden kunde vara bra, så jag bokade en hyrbil från Hertz som tidigare anlitat i just Köpenhamn.

Vi anlände på tisdagkväll och började visiten med att bara snusa på stämningen. Mat hittar man alltid och variationer finns på den fronten så att den svaga också blir yr.

En runtur med Segway var min lilla önskan, för jag visste att det är ett roligt sätt att se staden. Kanalbåtarna bjuder också på en fin syn på den vattendominerande staden. Alltså det också skulle upplevas. Shopping hör inte till varken min eller mitt resesällskaps favoritsysselsättningar, så köpelistan blev kort.

Tivoli, Ströget och lite strö-sevärdheter fanns i alla fall på agendan.

Torsdagen använde vi till att åka ut från staden. Första målet var Karen Blixens hemgård Rungstedt vid kusten en liten bit utanför Köpenhamn. Hon är ju känd bland annat för sin bok "Out of Africa" som också har filmatiserats av Sidney Pollac med Robert Redford och Meryl Streep i huvudrollerna. Filmen drog hela 7 Oscarsstatyetter (vilket inte alltid är en garanti för kvalitet). Stället är fint. Det upprätthålls av en form av stiftelse. Det är mycket grönt där. En alldeles fantastisk trädgård. Karen själv är begravd där i trädgården.

Följande mål blev konstmuséet Louisiana i Humlebaek. Jag har besökt också detta ställe ett flertal gånger. Denna gång hade de en utställning av Yoko Ono, ni vet dendär som stylade med John Lennon.

Mat blev det i Helsingör. Staden som betydde mycket för mig på 80-talet då man tog färjan från Sverige till Danmark över från Helsingborg hit.

Vad skulle vi sedan uppleva. Efter en kort funderare kom vi till att Roskilde skulle vara fin att se. Så blev det alltså. Inga förhandstankar.. bara en lite liten liten sak vi hade förbisett. Roskildefestivalen hade just börjat! och vad betyder det då? Jo, massor med människor, orange var den dominerande färgen, bilar, stängslen och ja, människor igen. Butikerna och kaféerna stängde tidigare än normalt i staden för att allt försiggick utanför staden. Vi beslöt att se katedralen, och vikingarnas skepp i hamnen.

Vägen tillbaka till Köpenhamn gick för oss via Köge och kustvägen upp till Köpenhamn. Helt fantastiska vyer över havet, som nu var ganska lugnt.

Det blev en fin kortresa med massor av upplevelser som mognar i huvudet.

Summering:  Skoskav av nya doijjor. There must be a million bicycles i Copenhagen. Vi mer än tiofaldigade hyrbilens kilometrar på bara en dag! Kunde konstatera att Carlsberg går att dricka trots att besöket på bryggeriet blir till nästa gång. Smutsigaste toaletterna under resan hittades i flyget. Yoko Ono plagierar kanske lite...

Här är lite bilder


Renault Clio Diesel

Rundstedt gård

Karen Blixens grav under boken

Joan Miró, "last man standing" eller ngt i den vägen..

Yoko Onos hälsning till aktiva besökare


Entrén till Louisiana

Svenskarna kommer hit till Helsingör för att köpa alkohol...

Färjan till Sverige. Väcker många minnen.

Katedralen i Roskilde där de flesta danska regenter är begravna. OBS sofforna!Kommunen tar hand om sina cyklister

Också vikingarna litade på Furunos navigationsinstrument

En stad med kanaler, där händer det alltid ngt...

There must be a million bicycles in Copenhagen, that´s a fact!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar