torsdag 18 juli 2013

Stora fartyg i Helsingfors

Efter en lång väntan på 13år har de stora fartygen, och de lite mindre också, hittat Helsingfors som etapphamn. Tall Ships´ Race är en tävling, eller egentligen ett evenemang för ungdomar från hela världen. Tanken på att träffas och ha roligt i fredliga tecken. Organisationen har för övrigt varit nominerad för Nobels fredspris 2007 vilket var en nyhet för mig.

Detta års Östersjötävling startade i Århus och sluthamnen för första etappen är Helsingfors. Härifrån skall man segla i eskader till Riga för att ha andra och sista tävlingsleggen ner till Stettin i Polen.

Eftersom fartygen skulle komma till Helsingfors började jag följa med tidigt dem via marinetraffic.com på nätet. Där kunde jag se fartygens positioner i realtid. Helt utan haverier har tävlingen inte gått, trots att olyckor är sällsynta. Detta år förliste en av deltagarbåtarna, den norska Colin Arcer båten Wyvern. Båten ägdes av sjöfartsmuseet i Stavanger och var byggd 1897. Orsaken till förlisningen känner jag inte till ännu. Ingen av fartygets egna medlemmar skadades, men en besättningsmedlem från den holländska båten Wylde Swan försvann i räddningsoperationen.

Sjöräddningssällskapet deltar i evenemanget med fartyget Jenny Wihuri och flera små båtar av klass 2, bland dem Esboföreningens PV Westhouse. Dessa mindre båtar är sk. "Follow me" båtar som leder fartygen till deras kajplatser.

Evenemanget kulminerar på lördag i segelparaden ut från Helsingfors. Till dess kan man bekanta sig med fartygen i Sandviken. Det väntas ca en halv miljon besökare till evenemanget i H:fors
Göteborg gör entré. De sköt salut denna gång också.

Klass C och D båtarna i hamn

Innan officiella öppningen flaggade alla på halvstång.

Sandviken drog till sig en massa olika människor

Sadri och Emmi håller Sällskapets flagga högt.

Varje fartyg hade sin egen lokala kontaktperson.


Göteborgarna var sin stil trogen.

Alfons Håkans Artemis och Hamlet baxade in Christian Radich

Follow me Bravo, alltså Esbos PV Westhouse, hjälper Kapitan Borchardt från Polen att hitta rätt

5 kommentarer:

 1. Härligt att knäppa på datorn och läsa de här sköna inläggen, efter en tung arbetsdag./ hälsa barnen.

  SvaraRadera
 2. Hej, var också där då. Såg dig o hälsade men fick inget svar :( nu är mitt liv förstört!

  SvaraRadera
 3. Anonym 1.. Visst skall jag hälsa barnen, bara jag skulle veta från vem ;-)

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym 2. Jag är verkligen ledsen att jag inte reagerade.. Det var sååå mycket människor där. Jag hälsar nog ifall jag ser..

  SvaraRadera
 5. Angående Wyvern så kan jag berätta att den lyftes upp en knapp månad efter att den sjönk. Den omkomna holländaren hittades också. Projektet involverade ca 70 personer i en vecka för lyftet. Wyvern är för tillfället i Stavanger och kommer att renoveras. Skadorna på båten blev som tur ganska små. Norska Aftenposten har skrivit bra om saken.

  SvaraRadera