söndag 29 september 2013

Inomhusträdgård

Färska örter i maten? Är inte det ngt som var och en tycker att är bäst? Från matbutikerna har man ju kunnat i flera år fått köpa färska örter och sallad i små krukor. Jag har också ofta köpt av dessa. Smaken har varit bra och det har gett lite extra smak i maten. Ändå har tanken på att jag skulle själv kunna odla örterna hemma grott i mitt huvud. Jag bor i höghus så ngn större egen trädgård har inte varit möjlig. Jag har balkong så där kunde man förstås ha några lådor med just det som intresserar.

Trots det så har det (och mycket annat också) inte blivit av. Lösningen hittade jag i alla fall. En god bekant till mig har ett företag som tillverkar och säljer odlingslådor för inomhus bruk. De är enkla att sköta och ser bra ut. Principen är att odla utan mylla. Fröna placeras i något som ser ut som en tvättsvamp. Den hålls fuktig av vatten med näringslösning som pumpas kring dem. Det hela kronas av en växtlampa. Kolla denna link på Youtube.

Senaste år hade jag på skolan 4 sådana lådor i bruk. Jag och eleverna odlade chili, basilika körsbärstomater och rädisor. Tomater blev det mycket av, chilin kom det några de andra klarade inte av uppehållen under jul och sportlov. Ett nytt försök har jag på gång igen. Nu inne i min klass, men det återkommer jag till lite senare.

Inspirerad av just dessa försök i skolan, kom jag att skaffa en låda också hem. Jag köpte örterna från närmaste market och de kommer att växa och frodas under en lång tid. Skörda kan jag hela tiden. Enkelt och ekonomiskt. Någon av er kanske tänker att både köpa lådan och underhålla den kostar ju en massa, men så är inte fallet. Lampan och pumpen drar inte mycket el, så där blir inga större omkostnader. Köpet av låda kostar nog en del, men örterna i affären kostar också, och med lådan så sparar jag åtminstone en del. Dessutom ser de ganska trevliga ut i köket.

Företaget heter Indoorgarden och finns på nätet. Herbie, som jag har, kostar en dryg hundring, men jag tycker att det är den värd.

En klocka har jag lagt till för att styra lampan.

4 kommentarer:

  1. Hej Markus! Din blogg är väldigt intressant! :-)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker INTE om din blogg!

    SvaraRadera
  3. Inte ens jag tycker om allt jag läser runt om på nätet. Jag tar gärna emot kontruktiv kritik, speciellt om du skriver med eget namn och inte som anonym.

    SvaraRadera